Tekstit / texts

Artikkeli ‘Kuvan synty’ on julkaistu Anja Siimeksen näyttelykirjassa ‘Erilliseksi, itseksi’ vuonna 2024.
The article ‘The Birth of a picture’ was published in Anja Siimes’ exhibition publication in 2024.
KUVAN SYNTY
Kuvan kieli
Mikä maalaus on? Ennen maalarin kosketusta, maalaus on kaksiulotteinen pinta, fyysinen esine, puille pingotettu kangas. Maalarin työn tuloksena jotain tehdään näkyväksi, ja pinnalle syntyy uusia ulottuvuuksia. Kuva on syntynyt.
Kuva ottaa itselleen tietyn muodon. Se on itsensä kokoinen, sillä on oma värimaailmansa, oma rytminsä ja liikkeensä, oma kielensä. Ja niin kuin äänteet ja sanat koostuvat yksittäisistä kirjaimista, jotka yhdessä muodostavat merkityksen, myös maalauksen kieli välittää sisältöä. Ihminen, tekijänä tai katsojana, tutkii ja tulkitsee tätä kieltä ja etsii selitystä. Kysyy, mikä ja miksi kuva on?
Sanat ja kieli eivät kuitenkaan kovin hyvin vertaudu maalaustaiteeseen, sillä sanoilla on yleiskielessä melko täsmälliset, yhteisesti sovitut merkityssisältönsä. Yhteisesti suurin piirtein samalla tavoin ymmärrettyjen sanojen avulla voimme kommunikoida suhteellisen selkeästi. Jos käytetään kieltä vertauksena maalaukselle, voisi mieluummin puhua runoudesta.
Runoilla ja maalauksilla on samankaltainen kyky avautua moniin yhtäaikaisiin suuntiin. Ne voivat herättää mielikuvia ja tuntemuksia, unenkaltaisia muistumia ja mielleyhtymiä, herkkiä viittauksia, jotka ovat jokaisen katsojan ja lukijan omia. Runo- tai kuvateoksen sisältöä ei ole hakattu kiveen, se on muuttuvainen, heijastava kuvajainen. Se voi olla minulle eri kuin tekijälle. Kuva tai runo on välittäjä, se kommunikoi. Joskus kun kuva tai kuvakokonaisuus koskettaa voimakkaasti, tunnen että se suorastaan ymmärtää minua tai avaa minulle ennestään tuntemattomia ovia itseeni, ja sillä tavalla siihen syntyy oma, salainen suhde. Muistan sen aina, ja niin se liittyy osaksi mieleni maailmaa. Kuva kertoo jotain tärkeää minusta itsestäni ja omasta elämästäni.
Väyliä kuvan kielen ymmärtämiseen
Teoksen kieli avautuu monella tasolla: näemme värit, liikkeen, hahmot ja muodot, tunnistamme asioita ja esineitä, muodostamme tarinoita. Usein kuvailemme kuvan kieltä ensin sanoilla ’esittävä’ tai ’abstrakti’. Ajatellaan ehkä, että niin sanottu esittävä taide on yksinkertaisesti sellaista, jossa tunnistamme fyysisestä todellisuudestamme meille tuttuja asioita. Pysähdyttävän maiseman edessä mykistymme kaikki. Tunne on tuttu, siksi meidän on helppo löytää maalauksen maisemasta samaistumispinta. Mutta kun maisemamaalaus pysähdyttää samalla tavalla kuin maisema, josta se muistuttaa, se on muutakin kuin taitavasti toteutettu toisinto silmin nähdystä. Se avaa katsojan näkemään sisällään jotain, mitä kukaan muu ei näe samalla tavalla, se herättää voimakkaan tunteen. Maisemasta tulee symboli jollekin, mikä on juuri sen maiseman kautta ilmaistava. Edvard Munch puhui tekijän tunnelatauksesta, joka on teoksen synnylle välttämätön ja on aistittavissa valmiissa teoksessa:
”Kiihkeässä tunnetilassa maisema voi vaikuttaa taiteilijaan erityisen voimakkaasti. Kun tämän maiseman maalaa, syntyy kuva, johon tuo tunnetila on vaikuttanut. Taiteilijan tunnetila on kaikkein tärkein asia. Luonto on yksinkertaisesti väline. Se, näyttääkö maalaus juuri samalta maisemalta vai ei, on samantekevää. Kuvan selittäminen on mahdotonta. Syy kuvan maalaamiseen on juuri se, ettei sitä millään muulla tavalla voi selittää. Ei voi vain antaa pientä aavistusta suunnasta, johon on pyritty. En usko muuhun taiteeseen kuin sellaiseen, joka on pakotettu ulos ihmisen tarpeesta avata sydämensä.”
Samaa voisi sanoa teoksesta, jota kuvailemme ’abstraktiksi’. Vaikka teoksessa ei olisi selvästi tunnistettavia fyysisen todellisuutemme asioita, se voi herättää voimakkaan riemun tai pelon, surun, uteliaisuuden tai haikeuden, se ehkä hipaisee unohtunutta muistikuvaa. Oli kyseessä ’abstrakti’ tai ’esittävä’ teos, on usein vaikea sanallistaa, mikä tämän kokemuksen täsmälleen laukaisee. Maalauksen kielen vastaanottaminen on hyvin subjektiivinen tapahtuma, johon vaikuttavat monet asiat vastaanottajassa, sellaisetkin, joista ei itse ole katsomishetkellä tietoinen. Kun kokemus on voimakas, se herättää myös älyllisen puolen. Mieli liittää sen ennestään tietämäämme, etsii muistista yhtymäkohtia, pyrkii tunnistamaan ja nimeämään asioita ja erottamaan niitä toisistaan. Mieli ottaa etäisyyttä ja pyrkii ymmärrykseen. Parhaassa tapauksessa syntyy uutta ajattelua, uusia ideoita, uusia katsantokantoja, uutta voimaa ja uutta elämää.
Teosta voi lähestyä tunteen sijaan älyn ja tiedon kautta tarkastellen. Teos sijoitetaan taidehistoriaan, vaikutteita ja samankaltaisuuksia tutkitaan, eroavaisuuksia määritellään. Kun alkaa ymmärtää, mihin tekijä teoksellaan viittaa, yhteys teokseen syntyy sen älyllisen kontekstin kautta, vaikka se ei olisi tunteen kautta suoraan heti puhutellutkaan.
Miten kuva syntyy?
Tekijän itsensä on joskus hankala hahmottaa teoksen syntyprosessia, varsinkin kun hahmottaa pitäisi usein vasta jälkikäteen, kun kuva on jo olemassa. Usein puhutaan, ehkä vähän laiskastikin, ’intuitiivisesta’ maalaamisesta, jota ei tarvitse sanoilla selittää, vaan se koetaan. Uskon kuitenkin, että kaikki kuvat syntyvät intuition alkuun saattamina. Aistimme, sisäiset tai ulkoiset, suuntautuvat kohti jotain itselle tärkeää, jolle ei vielä ole kieltä eikä muotoa. Tahdosta riippumatta aistit kiinnittyvät johonkin, minkä ilmaiseminen käy täysin välttämättömäksi. Tämä näkyy käyttämässämme kielessä: ’saamme idean’, emme esimerkiksi rakenna tai kokoa tai suunnittele ideaa. Saadessamme idean, sen lopullinen muoto ei ole tiedossa. Se on vasta alkusysäys, joka ammentaa omista kokemuksistamme, tunteistamme, muististamme, elämäntilanteestamme. Se on hyvin henkilökohtainen tapahtuma, ja siitä alkaa maalaamisen seikkailu. Georges Braque käyttää idea-sanan sijaan ajatusta ’valkenemisesta’, joka hyvin kuvaa teoksen syntyä:
”Mistä sain tämän idean? Eivät ne ole ’ideoita’. En tiedä miten sitä kutsuisin. Se on eräänlaista valkenemista. … se mitä kutsun valkenemiseksi, on tieteellisen keksinnön vastakohta. Aito keksintö, sellaisena kuin minä sen ymmärrän, tehdään vain tieteen ulkopuolella… Valkeneminen
on ainoa asia, jota ei voi ottaa toiselta pois.”
Havainto, joko sisäinen tai ulkoinen, itse sisältää jo kielen ja muodon teokselle. Teoksen muoto syntyy sisällöstä, vaikka kuinka hatarasta idean poikasesta, joka hetkeksi on pulpahtanut mielen valokeilaan. Työskentelyn aikana teoksen syntyvä muoto nostaa alkuperäistä ideaa tietoisuuden piiriin ja houkuttelee sitä yhä näkyvämmäksi. Teoksen lisäksi voi kiteytyä myös suuri ajatus.
Kuvan syntyminen vaatii tekijältään mahdollisimman esteetöntä sisäistä tilaa, sillä tietoinen mieli alkaa helposti päsmäröidä syntyvän kuvan kieltä, alkaa vaatia tarkoitusta ja esittää vaatimuksia muodon suhteen jo ennen kuin kuvan idea on noussut esiin. Tässä mielessä kuvan tekeminen on mitä suurimmassa määrin itsetutkistelua, omiin esteisiin ja rajoihin törmäämistä ja niiden purkamista sekä vielä tuntemattoman löytämistä. Saksalainen taidemaalari Gerhard Richter on
osuvasti todennut, että ”kuvani ovat viisaampia kuin minä”.
Viitteet
1. Vallier, Dora. Taiteen sisäkuvia: keskusteluja Braquen, Legerin, Villonin, Miron ja
Brancusin kanssa. Suomen Taiteilijaseura, 1984.
2. Tøjner, Poul Erik. Munch: In his own words. Prestel Publishing, 2003.